Játékkal a tudás útján

2019. június 26., 08:14

A Seregélyesi Baptista Általános Iskola és AMI sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma által, a Nemzeti Tehetségprogram keretein belül tehetséggondozásra, képességkibontakoztatás segítésére szolgáló eszközök beszerzésére.

Az NTP-TFJ-18-0054 számú pályázattal 970 000 forintot nyertünk tárgyi eszközfejlesztésre

A tantestületen belül igen hamar kiderült, hogy mindenki szívesen használna tanórákon is fejlesztő logikai játékokat. Hiszen a diákok számára sokkal élvezetesebb a tanulás, ha mindezt játékosan tehetik. Hamarosan megkezdődött az ötletelés, hogy mely játékok lennének a leginkább felhasználhatók. A választásnál aztán találtunk olyanokat is, melyek egyéni fejlesztésre, differenciálásra kíválóan használhatók (pl.Ki hol lakik?, Chocolate fix, Szín-kép …).Nagy előnyük, hogy különböző nehézségi fokozatú feladatokat tartalmaznak,így minden korosztály számára használhatóak. Illetve önellenőrzésre szoktatják a gyerekeket.

Kerestünk olyanokat is, melyek páros munkára alkalmasak (pl.Cubissimo, Brainbox, Memóriadó, Bubbles, Találd ki!...) Ezek a logikai fejlesztés mellett a memóriát is erősítik és hozzájárulnak a megfelelő szabálytudat, a társas viselkedés fejlődéséhez is.

És olyanokat is rendeltünk, melyek csoportmunkában vagy osztályszinten is alkalmazhatók (Geomag, Térbeli testek, Logico piccolo … ) Ezek közül is kiemelném a LÜK (logikai-ügyességi-képességfejlesztő) és a mini-Lük játékokat, melyekkel rengeteg, különböző korosztályú tanulót megismertettünk. Ezek szinte az összes tanórán használhatók ellenőrzésre, gyakorlásra. Sikerült hozzájuk különböző témájú füzeteket is beszerezni, de a tanárok már saját feladatlapokat is összeállítottak ezekhez a játékokhoz.

Sikerült a játékokat bemutatnunk a versenyekre hozzánk érkező kollégáknak is (akik természetesen nagyon irigykedtek ránk). Bemutató órákon láthatták a szülők is, hogy miként használják gyermekeik ezeket az eszközöket. Reméljük minél többen kedvet kapnak az otthoni használatukra is.

A pályázat utolsó eszközei, az udvari logikai játékok is elkészültek tanév végére. A diákok örömmel vették őket birtokba, bár a szabályokat újra ás újra el kellett nekik magyarázni. A mai generációnak újdonságként hatott a fába vésett malomtábla, melyen kavicsokkal, termésekkel tudtak játszani. Szokatlan volt a térbeli amöba, de hamar megkedvelték. Reméljük ezek a játékok is hozzájárulnak majd ahhoz, hogy szabadidejüket hasznosan eltölthessék és közben észrevétlenül is fejleszthessék logikai képességeiket. Nagyon örültünk e pályázati lehetőségnek. Reméljük a jövőben is lesz majd alkalmunk pályázati segítséggel eszközparkunk bővítésére.

 

Játékkal a tudás útján