Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Iskolák a határon 4.

Sorozatunkban újabb iskola karitatív tevékenységét mutatjuk be. Most a velencei Zöldliget Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Gimnázium igazgatóhelyettesének sorait olvashatják. Ők is egyből segítő kezet nyújtottak a bajba jutott embereknek.     

 

Beszámoló a velencei iskola menekülteket segítő munkájáról

 

Az ukrán-orosz háború miatt elindult a hatalmas menekült áradat Magyarországra. Nekünk, akik a szeretetszolgálat iskolája vagyunk, természetes volt, hogy elindítjuk a gyűjtést.
A Baptista Szeretetszolgálat majdnem minden iskolája gyűjtőpont lett. Így a velencei iskola mindkét helyszínén is gyűjtöttük a tartós élelmiszereket, ruhákat, tisztálkodási eszközöket, pelenkát stb. Az iskolánkba járó gyermekek családjai rengeteg felajánlást, adományt küldtek be. Iskolalelkészünk Kovács Dániel vállalta a székesfehérvári baptista gyülekezettel az adományok összegyűjtését, a pákozdi logisztikai központba szállítását.
Az egyik kollégánk is befogadott egy négy gyermekes ukrán családot. Két gyermekük már a 2. a osztályba jár. Elindult a családnak a gyűjtés!
Csodálatos volt megtapasztalni, hogy mennyi család adakozott! Érkeztek ruhák, cipők, kerékpárok, autó használati felajánlás. Kaptunk pénzt, hogy a gyerekeknek minden tankönyve meglegyen! Küldtek be édességet, péksüteményt, tartós élelmiszert, a hivatali ügyintézésben segítséget. Olyan megható volt látni azt, hogy egy kis elsős kislány saját tolltartóit megtisztította, telerakta színesekkel, egy zacskót pedig édességgel töltött meg. Reggel szólt, hogy ezt a lányoknak hozta, akik az iskolánkba járnak. Délután pedig ő adta át nagy boldogan.
Amikor értesültünk arról, hogy Sárosdra is érkeznek menekültek, ismét hatalmas adomány érkezett a szülőktől. A segítő szándék folyamatos, lakhatást, tolmácsolást ajánlanak fel a szülők és a pedagógusok.
Két kollégánk Tiszabecsen segítette az ott szolgálatot teljesítő szeretetszolgálatos dolgozókat. Autóval szállították az embereket Záhonyba, de ha kellett, akkor éppen felmostak, és mindazokat a dolgokat végezték, amire éppen szükség volt. Megtapasztalták, hogy milyen szervezetten, sok szeretettel, nagy empátiával megy ott a munka. Sok szomorú emberi sorssal is szembesültek.
A másik helyszín a pákozdi logisztikai központ volt. Ott a kollégák 5-6 fős csoportja ruhákat, más adományokat pakolt. Jó volt megtapasztalniuk, hogy valamivel ők is hozzájárulhattak a menekültek megsegítéséhez.
Az angol szakos kollégák közül néhányan a seregélyesi iskola erdei táborában jártak, Elza majorban, ahol munkácsi és viski menekülteket szállásoltak el. A kollégák tolmácsoltak az amerikai segítőknek. Ők azért jöttek el egy másik földrészről, hogy segítsenek ebben a rendkívüli helyzetben: a menekültek gyermekeit foglalkoztatták.
Voltak olyan kollégák, akik az amerikai csapat ellátásában, utaztatásában segítettek. Mások a vasárnapi alkalommal istentiszteletet szerveztek a táborban, a környék nevezetességeit bemutatták az amerikai vendégeknek. Iskolalelkészünk vasárnap délelőttönként várta a gyülekezetében a testvéreket. Az egyik kollégánk fia tolmácsolt minden hétvégén.
A zámolyi menekülttáborba is ellátogattunk az amerikai missziós csapattal. Itt gimnazistáink fordítottak, majd a hét végén az istentisztelet szervezésében is segítkeztünk.
Olyan jó megtapasztalni Isten gondoskodását az adományokkal kapcsolatosan is! Az egyik kolléganő jelezte, hogy szívesen befogadna egy anyukát a gyerekével. Hétvégén pont egy ilyen anyukának kerestek helyet. Sajnos még nem tudott átjönni a határon, de már a szülői felajánlásokból van a kicsinek babakocsija, etetőszéke, kiságya, járókája.
Egyre több család érkezik a Velencei-tó környékére. Akiknek iskoláskorú gyerekük van, jelentkezik intézményünkben. Igyekszünk segíteni őket. Hálásak vagyunk azoknak a kedves szülőknek, akik több menekült családot pártfogolnak. Jelzik felénk az igényeket, és mi megpróbáljuk megszerezni a szükséges dolgokat.
Ezeknek a szülőknek a segítségével sikerült eljutni több menekült családhoz családlátogatásra. Az anyagi szükségeken kívül nagyon fontos a lelki segítség, a beszélgetés, a közös imádkozás. Az amerikai csapattal több családot is meglátogattunk.
Iskolánk 7. c osztályos diákja kezdeményezésére elindult egy csokigyűjtés is a menekülteknek. Egy nagy dobozba tehetik a felajánlott csokikat tanulóink. Nagyon örülünk neki, hogy iskolánk családjai, pedagógusai ennyire segítőkészek. Isten áldja és őrizze őket! Köszönjük szépen a sok munkát, a sok szolgálatot!
„A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk.”
(Galata levél 6.)


Papp Sándorné hitéleti ig. h.
Zöldliget Magyar-Angol
Két Tanítási Nyelvű Baptista Ált. Isk. és Gimn.

GALÉRIA