Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Winter-portya Pöstyénben

Szeptember 28-án Pöstyénben járt iskolánk diákküldöttsége. Nem protokoll-látogatásról volt szó. Egy verseny legjobb csapatai kaptak meghívást egy projektzáró rendezvényre.

A történet több mint egy éve kezdődött. A vágsellyei SIK Polgári Társulás aktivistái, Fehér Krisztina és Alexovics Gábor vezetésével emlékmentő akcióba kezdtek. Felvidék bővelkedik magyar emlékekben, de sajnos már az ott élők sem tudják, hogy településük elhivatott magyaroknak köszönhetően lett híres, vagy akár világhírű. Így van ez Pöstyénnel is. A magyar zsidó származású Winter családnak köszönhető, hogy a feltörő gyógyvíz világhírűvé tette ezt a várost. Krisztináék tervei szerint gyerekeknek szóló regényekben dolgoznák fel a felvidéki magyar emlékeket, nevezetességeket, így legalább a felnövekvő nemzedék számára is átmenthetik, elérhetővé tehetik őseik történeteit.

Benyovszky Mánya Ágnes magyar – történelem szakos tanár, meseíró, várostörténész Winter-vakáció, Nyári kaland Pöstyénben címmel egy ifjúsági regényben dolgozta fel a pöstyéni fürdő, s ezen keresztül a Winter család történetét. A kalandos, ízig-vérig mai történetből Fehér Krisztina felkérésére iskolánk készített egy 21 feladatból álló online könyvismereti vetélkedőt. Kriszta régóta részt vesz kéktúrás vetélkedőnk felvidéki terjesztésében, így ismerte meg feladatlapjainkat.

Ezen a „próbavetélkedőn” érsekújvári, győri és seregélyesi csapatok vettek részt. Az online versenyt iskolánkból bonyolítottuk le, Demeter Marianna, Inzce Csaba és Szilasi András közreműködésével.

A legjobban teljesítő csapatokat Pöstyénben látták vendégül a szervezők. Délelőtt az írónő vezetésével egy városnéző sétán vettünk részt. Nagy élmény volt a gyerekek részére, hogy felismerték a regényben szereplő helyszíneket, épületeket, szobrokat. A bőséges ebédet követően került sor az eredményhirdetésre, melyen ismét nem vallottunk szégyent. Egyik 7. osztályos csapatunk a győri 8. és az érsekújvári 9. osztályosokkal azonos pontszámmal végzett az első helyen. Az eredmény az alábbiak szerint alakult:

1. Pöstyéni Detektívek (Alföldi Anna, Schweighardt Hanna

2. Pöstyéni Unikornisok (Bognár Petra, Lautner Kitti, Polák Hanna)

3. Boss Team (Juhász Dorina, Hegyi Máté)

Iskolánkban egyébként 7 csapat vett részt a könyvismereti vetélkedőn.

A regényt azóta szlovák nyelvre is lefordították. Jövőre egész Szlovákia és Magyarország területén szeretnék megvalósítani a Winter-vakáció vetélkedőt.

A Polgári Társulás tagjai nem pihennek, már a következő ifjúsági regény előkészítésén dolgoznak, mely szintén felvidéki magyar emlékekről fog szólni. Elismerés iskolán számára, hogy ebbe a nemes munkába, elképzelésbe ránk gondoltak, így mi is hozzájárulhatunk egy kicsit a felvidéki magyarság emlékeinek megőrzéséhez.

Köszönjük a lehetőséget!

 

 

GALÉRIA