Az igazgató tájékoztatója

2020. március 11., 17:50

Kedves Szülők!

 

Mint bizonyára Önök is tudják, veszélyhelyzet elrendeléséről döntött mai ülésén a kormány.

(Bővebben erről az alábbi linken olvashatnak: https://index.hu/belfold/2020/03/11/koronavirus_veszhelyzet_iskola_ovoda_bezaras_szunet_rendezvenyek_otthoni_karanten_kormany_sportesemenyek/)  E döntés érinti ugyan az iskolákat, de az intézmények bezárásáról egyelőre nincs szó. Az alábbiakban a vírusfertőzéssel kapcsolatos új információkat szeretnék megosztani Önökkel.

-        A mai napon felsőbb utasításra egy kérdőívet küldtünk ki minden családba. Kérem Önöket, hogy legkésőbb péntekre küldjék vissza kitöltve a lapot! Az adatlap az iskola honlapjáról is letölthető, aláírva, szkennelve is vissza lehet küldeni az iskola e-mail címére.

-        Azokkal a családokkal, ahol pozitív a külföldi utazásra adott válasz, felvesszük a kapcsolatot.

-        Az iskola területén tovább bővítettük a fertőtlenítések számát. Vizesblokkokat, korlátokat, kilincseket naponta több alkalommal fertőtlenítjük. Napi rendszerességgel a tanulói padok is sorra kerülnek.

-        A gyerekeknél egyre többször látunk flakonos fertőtlenítőket. Kérjük Önöket, inkább fertőtlenítő törlőkendővel lássák el a gyerekeket. A flakonos kiszerelés balesetveszélyesebb, szembe, szájba is kerülhet az anyagból. Mivel nem rendelkezünk a gyerekek által hozott szerek biztonsági adatlapjával, baleset esetén célirányos, gyors segítséget sem tudunk biztosítani. Ráadásul a ma ellenőrzött szerek nagyobb része bakteriális fertőzések ellen hatásos és nem vírusfertőzés ellen.

-        Több, nagy létszámú versenyt, vetélkedőt lemondtak a szervezők. A kormány döntése értelmében felfüggesztették a Határtalanul! és a Lázás Ervin Programot is. A megvalósítás idejéről később kapunk tájékoztatást. Erről értesíteni fogjuk az érintett tanulóink szüleit.

-        Kérem, Önök is nyomatékosan hívják fel gyermekik figyelmét a kézmosás fontosságára. Javasoljuk a https://koronavirus.gov.hu/megelozes linken található kisfilmek megtekintését is.

-        Fenntartói kérés (javaslat), hogy az autópályákon várhatóan megnövekvő átmenő forgalom miatt aki teheti, kerülje az ott lévő üzemanyagtöltő állomásokat, az ottani mosdók használatát.

-        A pánik és a téves információk elterjedése ellen a legjobb módszer, ha hiteles információforrásokat olvasunk. Erre az egyik legalkalmasabb forrás a https://koronavirus.gov.hu oldal.

-        Kérem, ha bármilyen kérdésük, vagy az iskola számára is fontos, hasznos információjuk lenne a vírusfertőzéssel kapcsolatban, keressenek!

Köszönöm türelmüket és együttműködésüket! Mindenkinek jó egészséget kívánok!

 

Sajtos József, igazgató

 

Az alábbiakban a köznevelésért felelős államtitkár levelét olvashatják: 

,,Tisztelt Szülők/Gondviselők!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az új koronavírus kapcsán kialakult helyzetre való tekintettel az alábbiakról tájékoztatja Önöket. Jelenleg Magyarországon az Operatív Törzs tájékoztatása szerint egyelőre elkülönült, egyedi esetek vannak, így jelenleg is legfontosabb feladatunk a megelőzés, a járvány továbbterjedésének, a járványgócok kialakulásának megakadályozása. Ahhoz, hogy ilyen típusú járványgócok hazai köznevelési intézményekben ne alakulhassanak ki, kiemelten felkérjük Önöket az alábbiak betartására:

 • A megelőzés első és legfontosabb lépése a személyi higiénés szabályok betartása. Ennek egyik legfontosabb eszköze – főleg kisgyerekek esetében – a rendszeres és kézmosószerrel negyven másodpercen keresztül történő, hatékony kézmosás. Ennek módjáról a hivatalos kormányzati tájékoztató oldalon elérhetővé tettek egy tájékoztató videót, amelynek elérhetősége a következő:
  https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu/videos/2848001001994029/
  Kérjük, hogy a videót mutassa be kiskorú gyermekének, és az azon található mozdulatokat is gyakorolják be közösen a kiskorú gyermekkel. (A gyakori és helyes kézmosás fontosságára az iskolákban is felhívjuk a figyelmet, ez azonban nem pótolhatja az otthoni szülői iránymutatást.) 
 • Kérjük, hogy a fennálló helyzettel kapcsolatban csak megbízható és hiteles forrásokból szerezzen információkat. Jelenleg Magyarország Kormánya hivatalos tájékoztató oldalt üzemeltet a https://koronavirus.gov.hu internetes oldalon, valamint a közösségi médiában (Facebook) létrehozásra került a hivatalos kormányzati tájékoztató oldal („Koronavírus tájékoztató oldal”, https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu).
 • Amennyiben akár Önnél, akár kiskorú gyermekénél a koronavírusra utaló tüneteket tapasztalnak (https://koronavirus.gov.hu/mit-tegyunk-tunetek-eseten), akkor kérjük, hogy telefonon konzultáljanak háziorvosukkal, aki szükség esetén a mentők értesítéséről, és az ezt követő protokoll szerinti intézkedések megtételéről gondoskodni fog. Ezt követően kérjük, amennyiben ilyen eset előfordul, akkor értesítsék a köznevelési intézmény vezetőjét, vagy gyermekük osztályfőnökét is az eseményekről.
 • Amennyiben koronavírus fertőzés szempontjából kiemelt kockázatú területen jártak, esetleg bizonyítottan koronavírus fertőzéssel diagnosztizált személlyel kerültek kapcsolatba, kérjük, hogy minden esetben a tájékoztatóban foglaltak szerint eljárni szíveskedjenek, azaz:
  • konzultáljanak telefonon a háziorvosukkal,
  • a tünetek lappangási idejének megfelelő (14 nap) időtartamban lehetőleg otthonukat ne hagyják el,
  • amennyiben ezen időszak alatt tüneteket tapasztalnak, akkor szintén a háziorvosukat hívják telefonon, aki a fentiek szerinti eljárás megtételéről gondoskodni fog.

A Klebelsberg Központ és az Oktatási Hivatal is folyamatosan nyomon követi a járványügyi helyzettel kapcsolatos fejleményeket, állandó kapcsolatot tart mind az Emberi Erőforrások Minisztériumával, mind az Operatív Törzzsel. Amennyiben bármilyen, a hazai köznevelési intézményeket érintő intézkedés elrendelésre kerül, akkor arról soron kívül értesítjük mind a Tankerületi Központokat, mind a köznevelési intézmények vezetőit, akik a szükséges információkkal ellátják Önöket.

Segítő együttműködését megköszönve,
Dr. Maruzsa Zoltán
köznevelésért felelős államtitkár"