Kossuth Lajos azt üzente... Komplex tehetséggondozó program

2019. június 28., 11:11

A Seregélyesi Baptista Általános Iskola és AMI sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma által, a Nemzeti Tehetség Program keretein belül meghirdetett a hazai és határon túli tehetséggondozó programok támogatására kiírt NTP-MŰV-18 pályázati kategóriában. Az elnyert pályázati összegnek köszönhetően (965 000 Ft) a programba bevont tanulók 60 órás tanórán kívüli élmény-és alkotásközpontú komplex tehetséggondozó programban vehettek részt 2018. szeptember 11-től 2019. március 19-ig. 

A gyerekek Nagy Imola citeraoktató, Karkóné Lukácsy Marianna rajztanár, festőművész; Stanicsek Szilvia drámapedagógus, Marton János néptáncoktató közreműködésével készültek fel a projekt végére megvalósításra kerülő alkotás bemutatására.  Szarvas József színművész  is vendégünk lehetett, együtt verselt a gyerekekkel.  A  program eredményeként jött létre a Kossuth Lajos azt üzente…. című előadás, amelyet a diákok 2019. március 14-én és március 15- én mutattak be a közönségnek.

A gyerekek a tehetséggondozó program során a tematikához köthető budapesti tanulmányi kirándulásra utazhattak.  1848/49-es forradalom és szabadságharc témakörben drámapedagógiai foglalkozás részesei lehettek a Nemzeti Múzeumban. A Hadtörténeti Múzeumban testközelből ismerhették meg a szabadságharc fegyvereit. A Nemzeti Sírkertben a reformkor, a forradalom és szabadságharc jeles alakjaira emlékezhettek, az Új Színházban A  kőszívű ember fiai című előadást tekinthették meg.

A pályázat  során a csoport munkáját segítő tárgyi eszközök: videokamera projektor és színpadi kellékek is beszerzésre kerültek.  

A gyermek és pedagógus közösség is örömmel fogadta a pályázat nyújtotta lehetőségeket, szívesen dolgoztak együtt a program során, s lelkiismeretesen készültek a megalkotott előadás bemutatására nemzeti ünnepünkön, március 15-én.

A Seregélyesi Baptista Általános Iskola színjáték tanszakának munkája az idei tanévben a Kossuth Lajos azt üzente….komplex tehetséggondozó program jegyében szerveződött. A program megvalósítása mellett tanórai keretek között is dolgoztak a diákok. Ünnepi előadást adtak a községnek nemzeti ünnepünkön, október 23-án; az iskolai karácsonyi műsor alkalmával a Hétszínvirág című  mese színpadi változatát mutatták be. A tanév végén pedig Benedek Zalán rendezésében Márk evangéliumát vitték színre. A nyáron a dráma tagozatos növendékek közül 8 tanuló vehet részt Viszákon Szarvas József a Nemzeti Színház művészének színjátszó táborában.

Kossuth Lajos azt üzente... Komplex tehetséggondozó program