Napközis tábor

2020. június 29 – július 3.

1. nap

Pákozd-Sukoró Arborétum és Vadasparkba látogattunk el kis csapatunkkal.

Először megnéztük az interaktív eszközökkel is felszerelt tájmúzeumot.

Majd a nap hátralévő részét a játszótéren töltöttük.

Köszönjük szépen az igazgató úrnak, hogy buszt biztosított számunkra ehhez a kiránduláshoz!

Nagyon szépen köszönjük Kovács Viktória pedagógiai asszisztensünknek, hogy elkísért bennünket és segített nekünk, hogy a gyerekek minél jobban érezzék magukat a kirándulás alatt.

 

 2.      nap

Kerékpártúra a Pelikán-ház Erdei Iskolába.

Lelkes csapatunk jól felszerelt kerékpárokkal indult neki a túrának.

Az egész napot az erdei iskolában töltöttük, izgalmas focimeccsel, homokvárépítéssel, a környék felderítésével és a finom ebéd elfogyasztása után, pedig béka vadászatra indulhattak a gyerekek Bozai Erika kolléganőnk jóvoltából.

Nagyon szépen köszönjük Erikának a sok segítséget és az érdekes feladatot.

Egy kedves kis állattal is megbarátkozhattunk. Mindenki nagy kedvence lett Cirmi cica.

Köszönjük szépen Horváth Anitának és kislányának a kedves vendéglátást!

 

 3.      nap

A mai napunkat a kézműves foglalkozás töltötte ki. Bozai Erika kolléganőnk rengeteg szuper tervvel érkezett és a gyerekek nagy lelkesedéssel valósították meg a szebbnél szebb alkotásokat, amelyeket boldogan vittek haza.

A kézműveskedésben segített még nekünk Kustán Karolina kolléganőnk.

Készültek itt dinók, kagylók és virággal telt kosárkák!

Természetesen az önfeledt játék az udvaron ma sem maradt el. Majd sajátkészítésű buborékfújókkal buborékokat eregettünk.

A mai nap sem a fogyókúráról szólt nagyon szépen köszönjük a finom ételeket a vendéglő dolgozóinak és Horváth Anitának és Horváth Klárának.

 

 4.      nap

 

A mai napot is nagyon vártuk, hisz tudtuk, hogy lovaskocsikázni  fogunk délelőtt.

Tóth György és kedves lánya Tóth Lili segítségével valósulhatott meg ez a tervünk.

Bebarangoltuk egész Szőlőhegyet rég nem látott helyeket látogathattunk meg újra.

A játszótéren búcsút intettünk a lovasfogatnak és kezdődhetett a játék.

Egy kis játék után gyalog indultunk vissza az iskolába. Útközben az új gokart pályát is megnéztünk, a gyerekek egy gokartba is beszállhattak. Mindenki lelkesen tervezgette, hogy a szüleivel is visszatérnek majd ide.

Az ebéd elfogyasztása után megint játék következett és 14 órától ásványkiállítás és vásár megtekintése következett.

Nagyon szépen köszönjük az érdekes előadást.

Ezzel véget is ért a mai napunk.

 5.      nap

Az utolsó napon Seregélyes még jobb megismerése volt a célunk.

A bőséges tízórai után elindultunk felderítő utunkra. Meglátogattunk több tornyot és játszóteret is.

Falujáró túránk 11 km-esre sikerült. Jól elfáradva és megéhezve érkeztünk vissza az iskolába.

Nagyon szépen köszönjük Kovács Viktóriának a mai napi segítségét, nagy öröm volt számunkra, hogy velünk tartott.

A délután közös játékkal telt.  Uzsonna után pedig bezártunk a 2020-as év napközis táborát.

Nagyon szépen köszönjük a gyerekeknek, hogy a három hónapi gyermekéhségünket csillapították. Nagyon jó volt veletek. Köszönjük szépen a szülőknek, hogy ránk bízták gyermekeiket!

A nyárra mindenkinek jó pihenést és nyugodt, békés és vírusmentes napokat kívánunk!

A tábor szervezői: Kustánné Melinda és Kustán Karolina és Kovács Marianna voltak. 

 

 

Színjátszó tábor Viszákon

A Seregélyesi Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 16 diákja vehetett részt a Viszákon harmadik  alkalommal megrendezett színjátszó táborban.

A tábor ötletadója, szervezője, házigazdája  Szarvas József, a  Nemzeti  Színház  színművésze volt. Így július 4-10-ig Szarvas József és családjának vendégszeretetét élvezhették a seregélyesi diákok.  A táborozók között visszatérő diákjaink is voltak, így meglepve tapasztalták, hogy a Kaszás Attila Pajtaszínháznak helyet adó Szarvas-portán a koronavírus időszakában jelentős változások történtek: elkészült az emeleti hálóhely, megújult a kemence környéki kerti lak, amelyek diákjaink kényelmét, alkotóterét növelték. 

A gyerekeket Szarvas József és családja valamint Varga Anikó felvidéki színművész köszöntötte, s a tábor nyitányaként közös esti játék és szalonnasütés vette kezdetét.  A színjátszó tábor szakmai irányítója, Varga Anikó ekkor ismertette a hét programját, s az előadás témáját.  A tábor hagyományosan egy előadás megalkotására épül. Ebben az évben a rendező viszáki témát választott:  a Tündérkert  születésének fiktív változatát alkotta meg a  diákokkal.  A  darabot  Varga Anikó  a gyermekek improvizációinak és  ötleteinek is teret adva valósította meg.  Az alkotó folyamat alatt Szarvas József kíséretében sétát tehettek diákjaink a viszáki Tündérkertben, ahol a művész úr   ismertetőjéből  sok érdekességet tudhattak meg a Kárpát-medencében őshonos gyümölcsfákról, s  a Tündérkert  születéséről. 

Az alkotó folyamatot élvezetes  programok színesítették. A diákok részesei lehettek Fülei Balázs zongoraművész és a Tárt kert alkotó csoport közös estjének.  A zene, a képzőművészet, a színház  kapcsolódási pontjait  fedezhettük fel  Atlasz Gábor festőművész, színész  izgalmas tárlatvezetésével.

A  programot színesítette  a Mesebolt Bábszínház előadása. Szarvas József is gyakran „elvegyült a gyermektársaságban”, s  szívesen beszélgetett  a diákokkal.

A  kulturális feltöltődés mellett  a mindennapi sportolás is helyett kapott a próbák utáni délutánokon. A  viszáki sportpályát  szívesen vették  birtokukba diákjaink e néhány napra.

A zárónapra a szülőket is meghívta Szarvas József, s a gyerekek előadása után finom ebéddel, tündérkerti  sétával  kedveskedett nekik. A  táborban készült előadás a  táborlakók víziójában megjelent  szomszédok közötti  viszályba helyezte a Tündérkert  létrejöttének történetét. A gyerekek fogalmazták meg a darab zárómondatait, melyek a békés együttélés szabályait vetítették  elénk.   Ezek a gondolatok nemcsak a darabban ellenségeskedő családok, hanem a mai ember értékrendjének is alapjai lehetnek.

A tábor zárásaként  a fergeteges hangulatot teremtő Kiskalász együttes muzsikáját hallgathatták és énekelhették  gyerekek és felnőttek egyaránt.

A táborban maradandó élményekkel  gazdagodtak diákjaink, s  úgy búcsúztak Szarvas Józseftől és családjától, hogy jövőre szívesen visszatérnének, ha lehetőséget kapnának rá.

 

Több mint iskola - még nyáron is!

 

 A Seregélyesi Baptista Általános Iskola és AMI sorra szervezi a nyári szakfelügyeletet és táborokat. Ezen a héten a művészeti tábor volt soron.  Az alkotni, festeni, rajzolni vágyó, és szerető tanulóinkat foglalkoztattuk egy héten keresztül. Sokadik alkalommal tettük ezt, nagy rá az igény. Visszajárnak tanulóink, újakat is hoznak magukkal, más településekről is jöhetnek gyerekek. Kimondani is sok, hogy 20-25 éves hagyománya ez iskolánknak.

Minden napunkat játékkal indítottunk, ami a rajzolással, színekkel, festészettel függött össze. A jókedv megalapozása után indultak a foglalkozások. Mivel első osztályostól nyolcadik osztályig képviselve voltak a növendékek, ezért két csoportban dolgoztunk. A nagyokkal Karkóné Lukácsy Maianna és Galamb Edit, a kisebbekkel Mogyorósi Gyöngyi és Varga Ildikó foglalkozott. A nagy meleg ellenére jó helyünk volt az iskola hűvös aulájában.

Próbáltuk színessé, érdekessé tenni a foglalkozásokat. Megismerkedtek a színtan alapjaival, fonalgrafikával, a különböző nyomdatechnikákkal. Festettek selymet, akrilképeket. A kavicsfestés alkalmával baglyokat készítettünk. Grafikai technikákat alkalmaztunk több módszerrel, memóriajátékot, puzzlet készítettek a gyerekek. Élményfestő foglalkozást tartott Pálfi Petra- iskolánk volt diákja. Nagy sikere volt. Évek óta dolgozunk egy mozaik képen. Talán idén befejezzük. A varázslatos kastély mellé elkészül a háromfejű, tüzet okádó sárkány is!

Szerdán nyakunkba vettük a várost. Székesfehérvár barokk  történelmi belvárosában bőven akad látnivaló. Templomtúrán vehettek részt a tanulóink, interaktív múzeumlátogatás, fagyizás, Koronás Park volt a programjaink között. Megható volt ,hogy a Szt. Imre templom monumentális épülete milyen nagy hatással volt a gyerekekre. Éppen orgona tábor volt a karzaton, így nem csak megnéztük, hanem meghallgathattuk az orgona fenséges hangját is. Amit nem gondoltunk: egy- egy halk imádság is elhangzott a templom csendjében.

A szülők és a tanulóink egyaránt örülnek az iskola által szervezett nyári programoknak. Tartalmas, örömteli, értékes időtöltés a hosszas karanténban eltöltött hetek, hónapok után. Tanulóink visszaszokhattak a közösségbe, találkozhattak egymással barátok, osztálytársak.

Mi pedagógusok is boldogan vetjük bele magunkat a megszokott életformánkba, a gyerekek tanításába.

A mi iskolánk több mint iskola!

 

Mogyorósi Gyöngyi

 a tábor felelős vezetője

 

 

Bibliatábor

2020. július 13-tól 15-ig bibliatábort szerveztünk iskolánkban, 17 alsó tagozatos kisdiák vett részt a programokon. Napjaink a „Ti magatok is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá!” (1 Péter 2,5) ige köré szerveződtek. Minden nap sor került imádságra, éneklésre, történetek megismerésére, kézműves foglalkozásokra és sok-sok játékra. Első nap a tanítványok elhívása és a „Kövess engem!” ige volt a középpontban. Ehhez kapcsolódóan horgásztunk az iskola mögötti tónál, amelyben Varga István végzős diákunk volt segítségünkre. Igazi hal sajnos nem akadt a horgunkra, de a fából készült halak kifogása is nagy örömet okozott a gyermekeknek. Második napon a Magvető példázata kapcsán ellátogattunk egy közeli magtárba, ahol az aratáshoz szükséges eszközök működésébe, az aratás folyamatába kaptunk némi bepillantást. Majd a közeli erdőben sétálunk és közben játékos feladatok megoldására került sor. Természetesen nem maradhatott ki a játszótéren megvalósult önfeledt, szabad játék sem. Harmadik nap meglátogattuk a helyi katolikus és református templomot. Maksai Attila lelkipásztor közreműködésével a gyerekek megszólaltathatták az orgonát, megismerkedtek a keresztelés liturgiájával, felvehették a lelkészi palástot és sor került közös éneklésre is. A gyermekek mosolya és önfeledt játéka azt bizonyította, hogy áldott napokat töltöttünk együtt. Köszönöm mindazoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak táborunk sikeres megvalósításához. Külön köszönet Maksai Klaudia Kittinek és Kovács Viktóriának a sok-sok segítségéért, amelyet a szervezésben és a programok lebonyolításában nyújtottak. Bízunk abban, hogy a táborban részt vevő diákjaink sok-sok élménnyel gazdagodva tértek haza. Reméljük, hogy jövőre újra találkozunk!

Buzáné Penzer Anita hitoktató