Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Gútán hódoltunk a tudományoknak

November 22-én 16. alkalommal szervezték meg Gútán a tudományok napját, „Cseppek a tudomány tengeréből” címmel, ahová a mi iskolánk - tudományok iránt érdeklődő - diákjait is meghívták.

 

Természetesen örömmel tettünk eleget a meghívásnak, hiszen a Nagyboldogasszony Magyar Tannyelvű Egyházi Alapiskola és Gimnáziummal régóta jó kapcsolatot ápolunk. Állandó résztvevői, eredményes versenyzői az Indulj el egy úton… természetismereti, turisztikai vetélkedőnknek. Iskolánkat hat, 8. osztályos tanuló képviselte. Négy előadáson vettek részt a gyerekek, melyek közül az első előadás témája valószínűleg a jövő tudománya, hiszen a dróntechnológiáról beszélt Pál Károly, aki Szaniszló Mónikával érkezett, és a Number One Technologies ipari drónpilótája. Ők a pilóta nélküli repülőeszközök, vagyis a drónok fejlesztésével, ipari alkalmazásukkal és drónpilóták kiképzésével foglalkoznak.

„Sziklás-hegység, Colorado-fennsík, pueblo indiánok” volt a címe annak az előadásnak, amelyet az Észak-Amerikában található Sziklás-hegységről, és az egykor itt élő indiánok által készített építményeiről adott elő Telbisz Tamás, az ELTE Természetföldrajzi Tanszékének docense.

Harmadik előadó Pavelcze László a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója, a Huba Rescue 24 nemzetközi mentőcsapat parancsnoka volt, aki a Katasztrófák árnyékában! című előadásában a legutóbbi bevetésükről mesélt.

Az utolsó előadó egy olyan előadó volt, aki nélkül elképzelhetetlen a Tudományok Napja, hiszen Juhos „Robosanyi“ Sándor, a győri Technics Playground Robotikai Oktatóközpont vezetője, 15. alkalommal vett részt az iskola rendezvényén. A mostani előadása egy gyermekkori álom megvalósításáról szólt. Győrben létrehozott egy múzeumot, ahol az egykor Magyarországon gyártott Volvo Laplander terepjárókat, a hozzájuk tartozó gyári dokumentumokat és tervrajzokat lehet megtekinteni.

Házigazdáink nagy szeretettel fogadtak bennünket, és maximális vendéglátásban volt részünk. Példaértékű volt, ahogy a helyi gyerekek bemutatták diákjainknak a város nevezetességeit, lelkesen meséltek az iskoláról, annak falai között zajló közösségi életről is. Végül pedig megkóstolhatták Gúta tradicionális paprikás kalácsát, a kattancsot.

Köszönjük a meghívást!

 

GALÉRIA