Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Vasdiploma Erzsi néninek!

„…A fentiek szerint a szabályszerű követelményeknek megfelelt, ezek alapján az 1950:43.tvr. 13§-a értelmében magyar tanítási nyelvű általános iskola alsó tagozatában tanításra jogosult.”

A fentebb idézett sorokat 1952. július 9-én vetették papírra Székesfehérváron, az állami tanítóképzőben. A dokumentumot pedig a seregélyesi Kovács Erzsébet szépreményű újdonsült tanítónő részére állították ki. Ennek immár 69 esztendeje.

Kovács Istvánné, lánykori nevén Kovács Erzsébet, e tanítói munkára jogosító okirat átvétele után megkezdte tanítói munkáját élete első és egyetlen általános iskolájában Seregélyesen. Évtizedeken át tanította írni, olvasni s a számolás alapvető tudományára a falu apraját. „Fél falut tanítottam.” mondogatta sokszor, s ez valóban így is van. Ma is sokan szeretettel őrzik iskolás éveik emlékei között Erzsi néni szeretetét, mosolyát, kedvességét. 37 év áldozatos munka után 1989-ben vonult nyugdíjba s vett búcsút szeretett iskolájától. Azóta is rendszeresen érdeklődött az iskolai élet felől. Mindenre kíváncsi volt. „Mi újság az iskolában? Hogy vagytok? Milyenek a mai gyerekek? Vannak új kollégák?” – kérdezgette ismerőseit, volt kollégáit.

„Az országnak, a hazának egyik legfontosabb kérdése az, hogy ki neveli, és hogy neveli a jövendő generációt. Ezzel, a Kovács tanító nénire különösen vonatkozó Füst Milán idézettel kezdődik a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar dékánjának, Dr Pongrácz Attilának Erzsi néni részére az emlékdiplomával együtt küldött köszöntő levele.

Megromlott egészségi állapotának köszönhetően a Vasdiploma átadására a lovasberényi Édes Pihenő Idősek Otthonában került sor, ahol az otthon dolgozói és férje, Pista bácsi segítségével egy kis ünnepségre is sor került. E jeles alkalomból Erzsi nénit az iskola és az egykori szülői munkaközösség képviselőin kívül Horváth Sándor polgármester úr, Maksai Attila református lelkipásztor is köszöntötte. Volt kollégák, tanítványok és szüleik, hozzátartozók, ismerősök nevében gratulálunk Erzsi néninek! Jó egészséget, minél előbbi felépülést kívánunk!

GALÉRIA