Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Virággal az erőszak ellen

Ismét földbe kerültek a sárga virágú krókuszok hagymái iskolánkban. Így van ez már ötödik esztendeje. Ez önmagában nem nagy hír, hiszen mostaniban volt, van a virághagymák ültetésének az ideje. Amiért mégis érdekes, az az, hogy a Seregélyesi Baptista Általános Iskola öt éve csatlakozott az írországi Holokauszt Oktatási Alapítvány (Holocaust Education Trust Ireland, röviden HETI ) és a magyar Szembenézés Alapítvány projektjéhez, melyet az ELTE PPK Neveléstudományi Intézete és a Magyarországi Reformpedagógiai Egyesület is támogat.

E program keretében diákjaink virágültetéssel emlékeznek a holokausztban meggyilkolt 1,5 millió társukra és az előítélet sok millió más gyermekáldozatára. A gyerekek a világtörténelmi események mellett programjainkon megismerkedhetnek a második világháború seregélyesi eseményeivel, ezen belül is a helyi zsidó családok elhurcolásának a történetével is.

A téma feldolgozása 5. osztályban kezdődött és a 8. év végéig tart. A gyerekek életkori sajátosságainak megfelelően a történelem mellett segítségül hívjuk a művészeteket, az irodalmat, a tárgyi művészeti alkotásokat és természetesen a filmet is. Munkánkat segíti, segítheti több, a témával foglalkozó szervezet is, többek között a Haver Alapítvány, az Amnesty International, Centropa, UCCU Alapítvány és a Palantír Film Alapítvány is. Segítségünkre van a mögöttünk lévő évek tapasztalatai, élményei is.

A krókusz január végén – február elején, a holokauszt nemzetközi
emléknapja (január 27.) idején virágzik. Amikor az emberek majd megállnak, hogy
megcsodálják a kórkuszokat, a diákok elmagyarázhatják nekik, mit is jelentenek számukra ezek az apró, hideggel, faggyal dacoló virágok. Elmondhatják mindenkinek azt is, hogy Ők már egy kirekesztés-mentes, békésebb világra készülnek.

„Nyíljon évről évre egyre több virág Európában, emlékeztessen arra, hogy egymást tisztelve, előítélet nélkül élni jó, hogy egyre többeknek legyen kedve csatlakozni ehhez a mozgalomhoz, hozzájárulva ahhoz, hogy a mai fiatalok soha ne váljanak az előítélet áldozataivá, ne legyenek kirekesztettek, üldözöttek, és ne legyenek gyilkosok sem.” – olvasható a Szembenézés Alapítvány honlapján. Így legyen!