Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Zuzmóból világtérkép

Az izlandi zuzmó a természetben megtalálható egyik legszívósabb élőlény. Kontinensünk északi erdeiben, hegyeken, tundrán és tajgán él. A rénszarvas igen szereti, innen származik egyik elnevezése is, rénzuzmó. Ez a gomba és alga együttéléséből létrejött különös élőlény eléggé érzékeny, ezért kézzel szedik.  

– A szivacsos zuzmók úgy lesznek alkalmasak dekorációs célokra, hogy azokat egy különleges anyaggal stabilizáljuk – mondja Szabó László, aki minap a Seregélyesi Baptista Általános Iskola meghívásának tett eleget. – Hosszan megőrzi rugalmasságát és frissességét akkor is, amikor már nem növekszik, azaz nem él. Az eredetileg fehér zuzmót akármilyen színűre be lehet festeni.  

Szabó László egyébként jól érzi magát a gyerekek között, hiszen eredeti szakmáját tekintve pedagógus, aki ebben a mai helyzetben tele van gondokkal, de azért talált időt a seregélyesi látogatáshoz. Talán sokaknak furcsa a vonzalma, de attól fogva, hogy megragadta a szívós élőlény szépsége, már harmadik éve dolgozik a zuzmóval.  

– Ez a zuzmóféle olyan, mint egy szivacs, nagyon szép, de óvatosan kell bánnunk vele. Ha nem elég párás a levegő, megkeményedhet, elszíneződhet, kiszáradhat, ám ha ismét nedvességet kap, a rostok megtelnek és visszanyerik rugalmasságukat – folytatja Szabó László, aki ezt a fajta díszítést elsősorban azoknak ajánlja, akik az átlagosnál jobban szeretik a természetet. A bátrabbak maguk is belefoghatnak egy kép elkészítésébe, mit tették azt a seregélyesi diákok is: bátorít a tanár úr.    

– Az ötödik és hatodik osztály tagjainak egy rövid bemutatkozás után bemutatót tartottunk, azután az aulában folytattuk a munkát egy, erre az alkalomra kialakított területen. Ott már megfoghatták, megtekinthették a gyerekek a zuzmót. Számomra meglepetés volt, hogy a tanulóknak milyen nagy élményt nyújtott a zuzmóval való „találkozás”. Nagyon jó kis csapat gyűlt össze, kreatívak és ügyesek voltak – számolt be tapasztalatairól Szabó László.  

A munkafolyamat nem túl egyszerű, így a feladatok egy részét a vendégek már előre elvégezték. A gyerekekkel már csak a munka legszebb része maradt vissza, a zuzmó telepítése a földrészekbe, illetve a világtérkép összeállítása: ez nagyjából négy órán át tartott.   

– Technika tanárként az a tapasztalatom, a gyerekek között a jó kézügyesség már ritka, vagy ha van is, nem igazán használják ki, talán tudatában sincsenek ennek. Kis csapatunk minden tagja nagyon fegyelmezetten, ügyesen dolgozott. A tizenegy diákot három fős csoportokra osztottuk és ők a választott földrészüket készítették, miközben természetesen hosszasan beszélgettünk a földrészekről és a zuzmó származásáról, tulajdonságairól, viselkedéséről, illetve néhány gyakorlati tapasztalatunkat is megosztottuk a tanulókkal. 

 

GALÉRIA