Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Petőfi 200

Március 15-e hetében tartottuk Petőfi 200 programunkat. Igyekeztünk valamilyen formában minden tanítási napon Petőfi költészetéhez kapcsolódni, s közelebb hozni diákjainkhoz költészetét. Petőfi Sándor nem csupán költő volt: forradalmárként, nemzeti hősként emlékszünk rá, aki mindössze 26 évet élt, ez idő alatt pedig közel ezer verset írt. Ebből több mint nyolcszáz maradt fenn és gazdagítja líránkat olyan sorokkal, amelyek semmit nem veszítettek szépségükből és jelentőségükből, de olykor még aktualitásukból sem.

Szinte minden korosztály megtalálhatja életművében a kedvére való strófákat. Március 13-án, a Nemzeti dal születésének 175. éves évfordulóján a reggeli köszöntést Petőfi talán legismertebb versének közös szavalásával kezdtük. Reggelente egy-egy Petőfi-verssel köszöntötték egymást a felsős évfolyamok. A Nemzeti dal mellett felcsendültek a Szeptember végén, A reszket a bokor mert…, a Természet vadvirága című versek sorai. Petőfi portrék, versillusztrációk készültek, Petőfi Sándor életét és munkásságát feldolgozó projektmunkákon dolgoztak diákjaink a héten. Az elkészült alkotások aulánkat díszítik.

Petőfi teadélutánt szerveztünk, az aulában „felépített” Pilvax kávéházban, ahol vetítéssel és megzenésített versekkel egybekötött szavalódélutánt tartottunk. Gyerekek és pedagógusok adták elő kedvelt verseiket. Nemcsak magyarul szavaltunk, hanem ízelítőt kaphattunk Petőfi verseinek angol és német hangzásából is. A versmondók után megzenésített művek mellett, ha nem is Petőfi kedvenc ételét, a túrós csuszát kóstolhatták meg tanulóink, de tanáraik jóvoltából kenyérlángos, zsíros kenyér és sütemény várta az érdeklődőket. Kellemes délutánt töltöttünk együtt, ahol már nem is csodálkoztunk azon, hogy Petőfi Sándor ma is mennyire köztünk él 200 év távolából is. Hiszen nemcsak tanórákon vagy a könyvespolcokon köszön ránk, hanem a Petőfi Színházban, a Petőfi hídon, a Petőfi utcában, a Petőfi Gimnáziumban, a Petőfi Rádióban… Őrizzük emlékezetünkben még sok-sok évig!

Stanicsek Szilvia

GALÉRIA