Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Családias kéktúra, több száz útitárssal

Október 10-én az átlagosnál is többen húztak bakancsot, túracipőt, s vágtak neki a kissé hűvös reggelen a jelzett turistautaknak. Látványos volt a nyüzsgés az Országos Kéktúrán is, hiszen arra a napra hirdette meg a Magyar Természetjáró Szövetség „A Kéktúrázás Napja” elnevezésű programját. De mi is ez a program?

A Kéktúrázás Napja egy nagyszabású közösségi túranap, ingyenes túrarendezvény, melyen az Országos Kéktúra 1168 kilométerét egy nap alatt, 70 csoportban, 70 túraszakaszon járhatták végig a vállalkozó kedvű természetjárók. A 70 túra közül mindenki találhatott magának megfelelő kihívást, hiszen 7 és 27 km közötti távok között lehetett választani.

„Hagyományteremtő céllal, a hazai állami erdőgazdaságok és a nemzeti parkok szakmai segítségével az MTSZ ezzel a túranappal szeretné felhívni a figyelmet nemzeti értékünkre, a Kéktúrára, annak értékes múltjára és lendületes jelenére”, olvasható a Kéktúra honlapján.

Az esemény különlegességeként a túra napján a GPS követővel felszerelt csoportok haladása egy online térképen volt látható. A mozgásuk által a képernyőre húzott csíkkal pedig a nap végére együtt kirajzolták Magyarország térképén az országot átszelő kék vonalat, az Országos Kéktúra teljes nyomvonalát. (Az eredmény a https://kekturazasnapja.kektura.hu/terkep-1oldalon megtekinthető.)

Nem csoda, hogy az MTSZ nagy gondot fordít a Kéktúrára, mint útvonalra, vagy a kéktúrázásra, mint mozgalomra, hiszen azt a National Geographic is beválasztotta
a világ leginkább ajánlott 25 úticélja közé, amit 2020-ban mindenkinek látnia kell! Hát erre Fejér megyében is volt lehetőség, ugyanis ebből a szempontból jó helyen lakunk. Megyénken is áthalad a Kéktúra és október 10-én 4 túraszakasz közül választhattak az érdeklődők.

Így tettünk mi is, mármint a Seregélyesi Baptista Általános Iskola diákjai, tanárai, szülők, nagyszülők, részeseivé váltunk a mintegy 2000 lelkes résztvevővel együtt az országon átívelő nagy kalandnak. Mivel diákjaink közel két évtizede kéktúráznak, nem volt meglepő, hogy az első hívó szóra negyvenen jelentkeztek, s vágtak neki a Bakonykúti és Csőszpuszta közötti 19 kilométeres szakasznak. A csapatban iskolánk mai és „öreg” diákjai mellett tanárok, szülők, nagyszülők is voltak. Igazán családiassá sikerült a túra, mivel az MTSZ által delegált két túravezető (Sajtos Péter, Sajtos Márton) szintén falunkbeli.

A reggeli eligazítást és ajándéktárgyak átvételét követően végigsétáltunk az egyre szépülő Bakonykútin, majd hamarosan a Burok-völgy melletti ösvényre jutottunk. Utunk során érintettük az egykor szebb napokat látott Kisgyónt, a Tűzköves-árkot, a Hamuház barátságos házikóját. Túránkat Csőszpusztán az Alba Regia Barlangkutató Egyesület kutatóházánál fejeztük be. Útközben a változatos tájon, csodaszép bükkösökben bandukolva rengeteget beszélgettünk, játszottunk, hallgattuk túravezetőink ismertetőit kövekről, fákról, bányákról, s minden egyéb érdekességről. Mindeközben természetesen a kilométerek mellett szorgalmasan fogyasztottuk az őszi erdő kínálta gyümölcsöket, terméseket. Kicsit beavattuk hozzátartozóinkat is tábori szokásainkba, játékainkba. A túra után jólesett a pihenés az öreg diófák alatt.

Azt hiszem, az MTSZ programja ismét elérte célját. Szervezett keretek között egyéneket, családokat, közösségeket megmozgatva irányította a figyelmet hazánk egyik nagy értékére, az Országos Kéktúrára. Ráadásul plusz sikernek tekinthető az is, ha más túraszakaszon is úgy búcsúztak egymástól a túratársak, mint a mi esetünkben: „Legyen folytatás!” A kérés egyöntetű volt a diákoktól a szülőkön át a nagyszülőkig.

Így lesz! Szervezzük a következő nyílt túránkat, ahol újra találkozunk. Akárcsak 2021. október 9-én, mely dátumot már most kékkel jelöltük a naptárunkban, mint fontos dátumot. Ismét lesz Kéktúrázás Napja, de most az Alföldi Kéken.

Mi ott leszünk!

 

Sajtos József

Fotók: Sajtos Péter és Sajtos Márton 

GALÉRIA