Üdvözöljük iskolánk weboldalán

„Rohadt a mi gatyánk is”

Iskolánk hatodik osztályos diákjai részt vettek egy sajátos programon, melyet a talajélet megismerésére indított az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézete.

Az „Alsóban az élet” címet viselő program lényege, ahogy a résztvevő gyerekek megfogalmazták, a „gatyarohasztás” volt. Az Intézet biztosított számunkra 3 darab közel száz százalékos pamut alsóneműt, melyet szeptember elején kellett elásni, s két hónap múlva kiemelni. A talajminőséget lehet ugyan pontosabb módszerekkel is vizsgálni, mint a talajba elásott, majd két hónap múlva kiemelt pamut alsónadrággal, de viccesebben és figyelemfelkeltőbben semmiképp! Valószínűleg ez fogta meg a programba bevont gyerekeket is. A Talajtani Intézet munkatársai kampányára 677 településről 1193-an jelentkeztek, akiknek mintegy 1966 darab alsóneműt postáztak. A programot eredetileg a kanadai agrárminisztérium találta ki 2015-ben, figyelemfelkeltő akciónak szánva: a cél az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a talajélet fontosságára.

Mi három különböző helyszínen (erdő, nedves rét, konyhakert) ástuk el a fehérneműket. A kiemelést követően dokumentáltuk az eredményt, s továbbítottuk a program szervezőinek.

Mi volt ebből a gyerekek haszna? Az őszi időszakban több alkalommal is foglalkoztunk a talajjal, a talajélettel, a talajok fontosságával, védelmének időszerűségével. Az elmélet mellett gyakorlatban is ismerkedtek a talajjal, s láthatták a talaj láthatatlan élőlényeinek a munkáját, mely az alsók kezdődő lebomlásában is megnyilvánult. A szemléletformálás mellett csapatépítésre, közösségformálásra, csoportmunkára is kiváló lehetőséget biztosított ez a program.  Köszönjük a lehetőséget!

Sajtos József

GALÉRIA