Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Fecskefészkek, fecskepelenkák

Hazánk jellemző madarai, a fecskék. Számuk, fajtól (füsti, molnár, parti) függetlenül az elmúlt két évtizedben erőteljesen csökkent. Ennek alapvetően (több más mellett) két kiváltó oka van. Az egyik a klímaváltozás. Ezen, mi egyszerű emberek gyorsan nem tudunk változtatni. (Tudatosan, hosszabb időszak alatt részesei lehetünk a változásnak!) A másik ok az élőhelyek nagymértékű átalakítása. Ezen a problémán viszont valamennyire tudunk segíteni mi is. Az országban egyre elterjedtebb a fecskevédelmi eszközök alkalmazása.

Iskolánk a Covid idején már helyezett ki fecskepelenkákat az orvosi rendelő fecskefészkei alá. Most folytattuk ezt a munkát. A Művelődési ház felújítása miatt az összes fecskefészek leverésre került. Mire visszatértek Afrikából a rovarvadász madarak, új otthonok várták őket. 20 fecskefészket vásároltunk részükre, melyet a kivitelezést folytató cég dolgozói helyeztek el a régi fészkek helyére. Emellett 24 iskolánkban készült fecskepelenka is kihelyezésre került. Ezek természetesen az embereket óvják meg a társbérlők esetleges kellemetlenségeitől.

A fecskevédelemmel kapcsolatban sok érdekes és hasznos információ található a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján: https://www.mme.hu/fecskevedelmi_eszkozok