Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Covid-19 – Intézkedési terv

Covid-19 – Intézkedési terv a Seregélyesi Baptista Általános Iskolában

2021/2022-es tanév

Jelen protokoll az EMMI által kiadott iránymutatás alapján készült

 

A JÁRVÁNYÜGYI KÉSZENLÉT ALATT ALKALMAZANDÓ ELJÁRÁSREND

 

1.     Felkészülés a nevelési évre, tanévkezdésre

 

1.1  A tanév megkezdése előtt az intézmény teljes területén alapos, mindenre kiterjedő fertőtlenítést kell tartani. A munka végrehajtásáért és az ellenőrzésért az intézmény igazgatója felel.

1.2  A fertőtlenítő takarítást az 1. számú mellékletben szereplő Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlása szerint végezzük.

1.3  Az iskola vezetősége rendszeresen figyeli az Oktatási Hivatal honlapját, a www.kormany.hu, a www.oktatas.hu oldalakat, valamint a fenntartónk, a Baptista Szeretetszolgálat EJSz hivatalos honlapját (www.baptistaoktatas.hu), levelezési oldalát.

 

2.     Az intézmények látogatása, rendezvények, kirándulások

 

2.1  Az intézményt csak egészséges, koronavírusos megbetegedéssel kapcsolatos tüneteket nem mutató tanuló, dolgozó (pedagógus, pedagógiai munkát segítő dolgozó, adminisztratív és technikai dolgozó) látogathatja. Ugyanez vonatkozik az intézmény valamennyi külső szerződött együttműködő partnerére és a szolgáltatókra is. Azok a szülők, akik gyermeküknél tüneteket észlelnek, az NNK aktuális eljárásrendje alapján gondoskodjanak gyermekük orvosi vizsgálatáról. A szülő köteles értesíteni az iskolát, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy igazoltfertőzés van.

Az a tanuló, vagy iskolai dolgozó, aki bármilyen betegség miatt otthon maradt, a háziorvos, a kezelőorvos igazolásával vagy kórházi zárójelentéssel jöhet újra az intézménybe. Hatósági házi karantén esetén a járványügyi hatóság által kiadott, a járványügyi megfigyelést feloldó határozat bemutatása szükséges.

2.2  A fenti cél érdekében a tanév elején minden diák szülőjének, gondviselőjének, valamint minden dolgozónak „Egészségügyi nyilatkozatot” kell kitöltenie. (2., 3. melléklet)

2.3  A tanévnyitó és az első tanítási nap reggele, valamint akut probléma és előre egyeztetett időpont kivételével szülő, gondviselő az iskola területére nem léphet. Az iskola területére a diákokon és az intézmény dolgozóin kívül csak védettségi igazolvánnyal rendelkező személy léphet be.

2.4  Az iskolai autóbuszjáratokon valamint a KNyKK járatain a maszk viselése kötelező.

2.5  Tanulóink számára az iskola egész területén valamint az iskola előtti területeken a csoportosulás tilos. Ugyanezt ajánljuk az iskolán kívüli közösségi terekre is.

2.6  Az iskola épületébe való belépést követően igazolt allergiás esetek kivételével kötelező az iskola bejáratainál elhelyezett vírusölő kézfertőtlenítő használata.

2.7  Az osztálytermekben amennyiben megoldható, a tanulók úgy foglaljanak helyet, hogy közöttük a lehető legnagyobb távolság alakuljon ki.

2.8  Az osztálytermek nagyobb zsúfoltságát megfelelő időjárás esetén szabadtéri „tantermek” kialakításával is csökkentjük. Javasolt ezek egyeztetésen alapuló használata.

2.9  Az osztálytermekből bútorzat csak az iskola vezetésének tudtával, hozzájárulásával helyezhető ki, de ilyen esetben szem előtt kell tartani a menekülési útvonalak áteresztőképességének megtartását is.

2.10                  A járványügyi készenlét idején az intézmény zárt közösségi terein (aulák, folyosók, büfé) is törekedni kell a lehető legnagyobb személyes távolság megtartásra. Ugyanez vonatkozik az iskolai mosdókra is.

2.11                  Az iskolai büfét csak iskolánk tanulója, dolgozója látogathatja lehetőleg naponta maximum egy alkalommal. A fertőzésveszély csökkentése érdekében ajánlott az otthonról hozott tízórai, uzsonna és ital fogyasztása.

2.12                  A tantermekben, zárt közösségi tereken az intézményben való tartózkodás ideje alatt kötelező a rendszeres szellőztetés. Felelős: technikai személyzet, pedagógusok, hetesek.

2.13                  Az iskola tantermeiben a maszk használata nem kötelező, de ajánlott. Amennyiben az adott osztályteremben veszélyeztetett egészségi állapotú diák vagy tanár tartózkodik és igényli a maszk teljes körű használatát, a kérést mindenkinek teljesíteni kell.

2.14                  A közösségi tereken (folyosók, aulák, büfé) a maszk használata mindenki számára kötelező.

2.15                  A testnevelés órákat az időjárás függvényében lehetőleg szabadtéren kell megtartani. Tartózkodni kell a személyi kontaktust megkövetelő feladatoktól. Felelős: testnevelést tanító kollégák, testnevelők, edzők.

2.16                  A megfelelő védőtávolság betartására az öltözőkben is törekedni kell.

2.17                  A tornacsarnok és a táncterem bérlői az eddig megkötött szerződések értelmében az alábbi kitételekkel látogathatják az intézményt:

-        Csak és kizárólag a sportfoglalkozáson részt vevő Bérlők jöhetnek be a sportcsarnokba, táncterembe. Kísérők az épületben nem tartózkodhatnak!

-        Jelen eljárásrend a Bérlőkre is vonatkozik.

-        Az intézményt csak egészséges, koronavírusos megbetegedéssel kapcsolatos tüneteket nem mutató Bérlő látogathatja.

-        A Bérlők csak a számukra kijelölt helyiségeket használhatják.

-        A Bérlők távozását követően a helyiségeket fertőtleníteni kell. A Bérlőnek a fertőtlenítés költségeit fedeznie kell.

-        A bérleti szerződés a vírushelyzet változásával bármikor, azonnali hatállyal felmondható.

- 2021. december 1-től visszavonásig minden terembérleti szerződést felfüggesztettünk, az intézmény termeinek bérbeadása szünetel.

2.18                  Nagyobb megjelenő létszámot igénylő rendezvényt iskolánk a járványügyi készenlét alatt nem szervez.

2.19                  Jelen időszakban iskolánk tábort nem szervez, de belföldi osztály- és tanulmányi kirándulások a járványügyi intézkedések figyelembevételével szervezhetőek. Az esetleges kirándulások tervezett programjában kerülni kell a zárt terek (pl. múzeum, színház, stb.) felkeresését, helyette a természeti környezetben megvalósuló programokat helyezzük előtérbe.

2.20                  A szülők személyes megjelenésével járó szülői értekezletet szükség esetén (rendkívüli helyzetben) a járványügyi előírások betartásával szervezünk. A szükséges információkról az osztályfőnökök írásban tájékoztatják a szülőket. Szülői értekezlet digitális formában bármikor szervezhető. Fogadóóra csak kizárólag telefonos vagy online formában tartható. Ez alól a rendkívüli helyzetek kivételt képeznek. Ilyen esetben a kijelölt találkozási pont a szakszolgálati tárgyaló iroda.

 

3.     Egészségügyi szempontból biztonságos környezet kialakítása

 

3.1  Az intézmény bejáratainál elhelyezett vírusölő hatású kézfertőtlenítő használata a diákok és a dolgozók számára is kötelező. Ezt követően naponta több alkalommal (WC használatot követően, étkezések előtt, stb.) szappanos kézmosás javasolt.

3.2  Vírusölő hatású kézfertőtlenítőt 11 helyre helyeztünk ki az intézményben. A mosdókban biztosítjuk a szappanos kézmosás feltételeit (folyékony szappan, papírtörlő).

3.3  Kiemelt figyelmet kell fordítani a személyes tisztaságra. A diákok részére javasolt a személyes tisztasági csomag használata is, mely szappant, fertőtlenítő törlőkendőt is tartalmazhat.

3.4  A személyes higiéné alapvető szabályairól a tanulókat az osztályfőnökök tájékoztatják és tanítják meg az úgynevezett köhögési etikettre. Kívánatos lenne, ha e tájékoztató feladatba a szülők is besegítenének!

3.5  Az intézményben naponta többször fertőtlenítő takarítást végzünk. Kiemelt figyelmet fordítunk a kézzel gyakran érintett felületek (asztalok, székek, ajtó- és ablakkilincsek, korlátok, villanykapcsolók, informatikai eszközök, csaptelepek, WC lehúzók, sporteszközök, stb.), valamint a padló és a mosható felületek vírusölő hatású fertőtlenítős szerrel történő megtisztítására.

3.6  Az informatika tanteremben a billentyűzet és az egér naponta többször kerül fertőtlenítésre. A biztonság érdekében a terembe történő belépés előtt mindenki számára kötelező a vírusölő kézfertőtlenítő használata.

3.7  A dolgozók a takarításról munkanaplót vezetnek.

3.8   A takarítást végző dolgozók részére a takarításért felelős kolléga biztosítja a felhasznált szernek megfelelő védőeszközt, amit a dolgozónak viselnie kell.

3.9  A tantermek, közösségi helyiségek ablakait az időjárás és a forgalom függvényében nyitva kell tartani. Felelős: osztályfőnökök, szaktanárok, technikai dolgozók, hetesek.

 

4.     A büfé és az étkező használatára vonatkozó szabályok

 

4.1  Fokozottan ügyelni kell a büfé és környezete tisztaságára, a  helyes és rendszeres fertőtlenítésre. A büfét üzemeltető vállalkozó és alkalmazottai kötelesek betartani a járvány megelőzésre vonatkozó szakmai ajánlásokat, valamint az iskola járványügyi készenlét alatt alkalmazandó eljárásrendjét.

4.2  Az ebédlőre, mint külön objektumra az üzemeltető járványügyi protokollja vonatkozik, melyet az iskola vezetése, az étkezést felügyelő tanárok kötelesek megismerni, s az étkezést igénybe vevő gyerekekkel megismertetni.

4.3  Fontos az étkezést megelőző szappanos kézmosás betartatása.

4.4  A büfében és az étkezőben esetleges sorban állás esetén a szükséges védőtávolságot be kell tartani.

 

 

5.     Külföldről érkező tanulókra vonatkozó szabályok

5.1A tanuló esetleges külföldi tartózkodását követő hazaérkezés után a szülő köteles az iskolavezetést tájékoztatni az alábbiakról:

-        külföldi utazás és hazaérkezés ténye,

-        a tanuló karanténba vonulásának ténye,

-        amennyiben szükséges, az elvégzett COVID teszt eredménye.

      5.2 A külföldről hazaérkezett tanuló nem léphet az intézmény területére addig, amíg negatív teszteredmények a rendelkezésére nem állnak.

5.3 Az intézményünkbe külföldről érkező új tanuló Magyarországra való belépése az aktuális szabályok alapján lehetséges.

 

6.     Iskolai egészségügyi ellátás szabályai

6.1  Az iskolai szűrővizsgálatok és az iskola-egészségügyi ellátás során az egyéb egészségügyi ellátásra vonatkozó szabályokat szükséges betartani. Ennek megfelelően, amennyiben az egészségügyi ellátás korlátozásának elrendelésére nem kerül sor, a szűrővizsgálatokat, és egyéb feladatokat maradéktalanul el kell végezni.

6.2  A járványügyi készültség időszakában az iskola-egészségügyi ellátás védőnői vonatkozásban az iskola-egészségügyi ellátásról szóló 26/1997. (IX.3.) NM rendelet 3. sz. melléklete, az egyeztetett munkaterv, az oktatási intézményekre vonatkozó, valamint a járványügyi helyzetnek megfelelő eljárásrend alapján történik, mely feltételezi a pedagógus, a védőnő, az iskolaorvos és a tanuló folyamatos együttműködését.

6.3  A személyes találkozást igénylő teendők esetében – védőnői szűrővizsgálatok, tisztasági vizsgálatok, védőoltások, védőnői fogadóóra – a feladatok elvégzése a fenti járványügyi óvintézkedések (személyi higiéné, a használt eszközök fertőtlenítése, szellőztetés, zsúfoltság kerülése, maszkhasználat) figyelembevételével történik. A megfelelő szervezéssel (időbeli ütemezés, pontos időpont megadásával) az eltérő osztályokban tanulók közötti találkozások számát csökkenteni kell.

6.4  Az egészségügyi ellátás során be kell tartani az infekciókontroll szabályokat (a koronavírustól függetlenül is), különös tekintettel az új koronavírus járvánnyal kapcsolatban az NNK által kiadott, a járványügyi és infekciókontroll szabályokat tartalmazó Eljárásrendben részletezett utasításokat. A szűrővizsgálatok helyszínén (iskolaorvosi rendelő/védőnői szoba/szűrővizsgálati helyiség, védőnői tanácsadó) biztosítani kell a szappanos kézmosás és a kézfertőtlenítés lehetőségét, gondoskodni kell a fertőtlenítőszeres takarításról és a gyakori szellőztetésről.

6.5  Amennyiben az egészségügyi ellátás során a gyermeknél fertőzés tünetei észlelhetők, jelen tájékoztató „Teendők beteg személy esetén” pontja szerinti intézkedések megtétele szükséges, mely egyidejűleg kiegészítendő a vizsgálatok felfüggesztésével, a helyiség és az eszközök fertőtlenítésével, a helyiség és az eszközök fertőtlenítésével és alapos szellőztetéssel.

 

7.     A tanulói hiányzások kezelése

7.1  Annak a tanulónak az iskolai hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége (például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj- és vesebetegségek) vagy például immunszupprimált állapota miatt, erről orvosi igazolással rendelkezik, és azt bemutatja, esetleges hiányzását igazolt hiányzásnak kell tekinteni. Igazolt hiányzásnak tekintendő továbbá, ha a gyermek, a tanuló hatósági karanténba kerül a részére előírt karantén időszakára.

7.2   Ezen időszakban a tanuló az otthona elhagyása nélkül, a pedagógusokkal egyeztetett kapcsolattartási és számonkérési forma mellett részt vehet az oktatásban.

7.3   A gyermek, a tanuló távolmaradásával kapcsolatos valamennyi szabály a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendeletben foglaltak szerint érvényes, azok betartása szerint szükséges eljárni.

 

8.     Teendő beteg személy esetén

8.1  Amennyiben egy gyermeknél, pedagógusnál, vagy egyéb dolgozónál fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell az iskola-egészségügyi orvost, aki az érvényes eljárásrend szerint dönt a további teendőkről. Gyermek esetén a szülő/gondviselő értesítéséről is gondoskodni kell, akinek a figyelmét fel kell hívni arra, hogy feltétlenül keressék meg telefonon a gyermek háziorvosát/házi gyermekorvosát. Azt követően az orvos utasításainak alapján járjanak el.

8.2  A beteg gyermek felügyeletét ellátó személynek kesztyű és maszk használata kötelező.

8.3  Amennyiben felmerül a COVID-19 fertőzés gyanúja, fontos, hogy megfelelő felkészültséggel rendelkező egészségügyi dolgozó kerüljön értesítésre. A háziorvos, házi gyermekorvos, illetve a kezelőorvos jogosult a COVID-19 fertőzés gyanújára vonatkozóan nyilatkozni. Amennyiben fennáll a gyanú, nekik kötelességük az NNK által kiadott aktuális eljárásrendnek megfelelően ellátni a beteggel kapcsolatos teendőket.

8.4  A gyermek az iskolába – hasonlóan más megbetegedésekhez – kizárólag orvosi igazolással térhet vissza, melyet az intézménynek el kell fogadnia, azt saját hatáskörben nem bírálhatja felül.

8.5  Amennyiben krónikus betegséggel élő gyermek az új koronavírus okozta járványügyi helyzet miatt speciális eljárást, védelmet igényel, erről a kezelőorvosnak kell döntenie, mely alapján a szükséges intézkedéseket meg kell tenni.

8.6  Amennyiben a gyermekkel egy háztartásban élő hozzátartozó esetében igazolódik be a koronavírus fertőzés, a tanulónak két hétig otthon kell maradnia.

8.7  Amennyiben a gyermeknél jelentkeznek koronavírus fertőzésre is jellemző tünetek (láz, száraz köhögés, hasmenés, stb.), azonnal jelentkeznie kell gyermekorvosánál. Iskolalátogatási lehetőségéről a gyermekorvos dönt.

8.8  Az iskolában betegségi tüneteket mutató diák, dolgozó nem tartózkodhat. Gyermek esetében azonnal értesíteni kell a szülőt. A szülő megérkezéséig gondoskodni kell a gyermek elkülönítéséről. Elkülönítésre kijelölt helyiség: orvosi szoba előtere. A helyiséget a gyermek távozása után fertőtleníteni kell! A felügyeletet a pedagógiai asszisztens biztosítja.

 

9.     Intézkedések intézményi fertőzés esetén

 

9.1  Annak érdekében, hogy szükség esetén iskolánk felkészült legyen a munkarend átalakítására, a nevelőtestületnek ki kell dolgoznia az intézmény veszélyhelyzeti és digitális oktatási protokollját és bevezetésére fel kell készülnie. Ehhez az Oktatási Hivatal honlapján közzétételre kerülő módszertani ajánlást, valamint Fenntartónk ajánlásait vesszük alapul.

9.2  Az NNK - a területi népegészségügyi hatóság, azaz a Megyei/Fővárosi Kormányhivatal népegészség-ügyi feladatkörben eljáró járási/kerületi hivatala által elvégzett járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás eredménye alapján - az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárságát tájékoztatja azon köznevelési intézmények, illetve feladat ellátási helyek alapadatairól, amelyekről bebizonyosodik, hogy az intézménnyel jogviszonyban álló tanuló, pedagógus vagy egyéb személy tesztje koronavírus-pozitív.

9.3  Az adatok alapján az NNK megvizsgálja, hogy szükséges-e elrendelni az intézményben más munkarendet. Az intézményben a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről az NNK dönt. Az intézmény a jogszabályok alapján arra jogosult szervtől haladéktalanul tájékoztatást kap a döntésről. Az átállást okozó állapot megszűnése után az intézmény jelzést kap arra, hogy térjen vissza a normál munkarend szerinti oktatás folytatására. A további népegészségügyi döntéseket az NNK és az érintett szervezetek hozzák meg és hajtják végre.

9.4  A tantermen kívüli, digitális munkarendben a nevelés-oktatás, a tanulási folyamat ellenőrzése és támogatása a pedagógusok és a tanulók online vagy más, személyes találkozást nem igénylő kapcsolatában – elsősorban digitális eszközök alkalmazásával – történik. A tanulók a tantermen kívüli, digitális munkarend elrendelését követő naptól az iskolát oktatási célból nem látogathatják.

9.5 Amennyiben egy iskolai tanuló esetében Covid-fertőzés igazolódik, a fertőzött tanuló a járványügyi protokollnak megfelelően (VIII/2769-1/2022/KOHAT, 2022. január 14.) 7 nap karanténba kerül. A járványügyi megfigyelés 7 nap után akkor kerülhet megszüntetésre, ha a beteg már legalább 3 napja láztalan és a légúti tünetei megszűntek.

9.6 Három napi tünetmentesség esetén, a tünetek kezdetétől számított 5. napon végzett negatív gyorsteszteredmény esetén az elkülönítés feloldható és a tanuló visszatérhet az intézménybe.

9.7 Az érintett osztályban, tanulócsoportban folytatódik a jelenléti munkarend szerinti nevelés-oktatásazon tanulók számára, akik oltottak.

9.8. A vírushelyzet fokozódása, vagy az iskola esetleges gócponttá válása esetén egészségügyi, járványügyi szakemberek véleményét kikérve áttérhetünk a határozott időtartamú digitális oktatásra. (Például nagymértékű pedagógushiány, hirtelen fellépő fertőzésrobbanás a diákok, intézményi dolgozók körében, hosszan elnyúló fertőzéshullám, iskolaorvosi javaslat stb.) Ebben az esetben a tanulók előre haladásához szükséges tananyagot online keretek között biztosítjuk.

9.9. A fertőzöttel kontaktszemélynek minősülő, nem oltott tanulók 5 napra karanténba kerülnek, számukra ezen idő alatt az intézmény gondoskodik az előre haladáshoz szükséges információk (tananyag) megküldéséről. A diákok ezen idő alatt a Kréta rendszer szerint „üres jelenlétbe” kerülnek, vagyis esetükben egyéb igazolásra nincs szükség, de a kiküldött tananyaggal kötelesek haladni.

9.10. A fenti esetekben a fenti utasítás értelmében az intézmény saját hatáskörben illetve az NNK útmutatása szerint jár el.

9.11. Az intézmény a diákok és az iskolai dolgozók esetében a tudomására jutott fertőzéseket köteles az NNK részére bejelenteni.

9.12. Az intézmény a Covid-problémák hatékony megoldása végett továbbra is együtt dolgozik az iskolaorvossal, az iskolai védőnővel, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járási Hivatalával és minden olyan szervvel, mely a fenti célt szolgálja.

10.  Kommunikáció

10.1                  Nyomatékosan kérjük a szülőket és a dolgozókat, hogy hiteles forrásokból tájékozódjanak, és ennek fontosságára hívják fel az iskola közösségéhez tartozók figyelmét. Az oktatással kapcsolatos híreket a www.kormany.hu és a www.oktatas.hu felületein kell követni.

10.2                  Az iskolánk a vírusveszéllyel kapcsolatos információkat az iskola honlapján (www.seregelyes.baptistaoktatas.hu), a intézmény facebook oldalán és a Kréta levelezésében teszi közzé.

10.3                  Az iskola diákjait szóbeli hirdetésekkel, osztályfőnöki megbeszélésekkel és faliújság útján tájékoztatjuk.

Seregélyes, 2022. január 24.

                                                                                  Sajtos József

                                                                                       igazgató