Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Etessétek az ég madarait!

Tekintsetek az égi madarakra: mert azok nem
vetnek, nem aratnak, sem a csűrbe nem takarnak,
mindazonáltal a ti mennyei Atyátok eltartja azokat.
Máté Ev. 6. 26


A Mikulással együtt megérkezett az igazi tél! Már ami a havazást illeti. A meteorológiai előrejelzéseket bugászva láthatjuk, hogy hamarosan a hőmérséklet is téliessé válik. Csak úgy röpködnek majd a mínuszok. Így már nem csak a naptár, hanem az időjárás miatt is itt az ideje a madarak etetésének.
Talán ez a legelterjedtebb, legnépszerűbb madárvédelmi tevékenység az országban. Ebben már szinte mindenki profi, de azért nem árt ilyentájt mindig átismételni a madáretetés szabályait. Ebben most Fenyvesi László, az ismert madarász szakember lesz segítségünkre. Olvassuk el tanácsait, majd etessük az ég madarait!
(Aki többet szeretne jobban belemerülni a téli madáretetés tudományába, látogasson el a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldalára: https://mme.hu/teli_madaretetes)
Hogyan etessük a madarakat?
Bár manapság olyan véleményeket is hallani, hogy a madaraknak nincs szükségük etetésre, de a zord időjárás megmutatja, hogy mennyi féle madár jár az etetőre.
Akinek baromfiudvara van, tapasztalhatja, hogy oda is jönnek a madarak. A verebek számára ez jelenti a túlélést, vagy a jól működtetett madáretető. Ha csak annyit tudunk elérni, hogy nálunk biztonságosan telelhetnek a madarak, akkor bizonyosan segítettük őket.
Legjobb a macskamentesség, de ha a karvaly elől is elbújhatnak, akkor ott biztosan jól fogják érezni magukat.
Sokféle madarat lehet etetni, akár a ragadozó madarakat és a vadludakat is, de a madáretetés klasszikus módja, hogy a kis énekesmadarakat az ablakunk közelébe csalva egész télen át megfigyelhetjük a nyüzsgő tollasok életét. Ilyen szempontból a legjobb az ablaketető. Persze nem minden ablak alkalmas ara, hogy etetőt tegyünk ki rá. A madarak szempontjából az ideális etető a legszélvédettebb helyen van, a közelében legyen egy sűrű bokor, vagy fenyőfa és az ablakot kívülről szúnyogháló védi, hogy a madár ne repüljön neki, amikor megijed valamitől. Jó, ha van teteje, hogy ne ázzon be, de ha sok a madár, akkor ez nem annyira fontos.
Az etetést akkor érdemes elkezdeni, amikor már látszik, hogy téliesre fordul az idő. Legjobb a napraforgó mag és a diótöréskor megmaradt törmelék. Ezeket a cinegéktől kezdve a magevő madarakig sokféle madár látogatja. A napraforgó törtszem még a vörösbegynek is ízlik. Faggyúval és só nélküli zsiradékkal főleg a cinegéket lehet segíteni, de csak a leghidegebb napokon járnak rá. A verebek szívesen fogyasztják a kenyérmorzsát is, tehát ott, ahol naponta sok veréb étkezik, nyugodtan kiszórhatjuk nekik, de mivel gyorsan megsavanyodhat, olyan etetőbe ne tegyük, ahova csak cinegék járnak.
Ha kertünk távolabbi zugában bármilyen magot kiszórunk, előbb-utóbb odavonzzuk az egereket és pockokat. Ilyen módon baglyokat csalhatunk a kertünkbe. A kuvik és a gyöngybagoly, de a fülesbagoly is szívesen megszabadít minket a ház körüli rágcsálóktól.
Az etető közelében kihelyezett madárodúban télen szívesen éjszakáznak a cinegék, s ez garantálja, hogy tavasszal madárdaltól lesz hangos a kertünk. Érdemes az odút is az ablakunk közelébe tenni, hogy a kis madarakban tavasszal és nyáron is gyönyörködhessünk. Az oduk kezelése annyiból áll, hogy ilyen tájban kitakarítjuk a használt fészekanyagot, hogy ne a madarak élősködőinek nyújtsunk szállást. Ezért érdemes egy bottal kikapargatni.
Etetni csak addig érdemes, amíg az igazi tél tart, mert kitavaszodván már nem igénylik a kényeztetést.

2023 karácsony hava
Fenyvesi László