Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Madár-Toll - A madárodúkról

Lassan itt a tél vége. Bár régebben a február még téli hónapnak számított, most a tavasz illatát hozta felénk. E korai felmelegedés gyors cselekvésre késztet bennünket. Itt a madárodúk kihelyezésének, rendbetételének az ideje. Fenyvesi Laci bácsi írásából most erre vonatkozóan kaphatunk egy-két
jótanácsot. Szívleljük meg s egyből új vendégeket köszönthetünk kertünkben, udvarunkban!


Miért jó a madárodú?

 

Magyarországon mintegy 35 madárfaj telepíthető meg mesterséges odúval, amelynek az a lényege, hogy az időjárás viszontagságaitól és a ragadozóktól tudja megvédeni a madarakat.
A legtöbb madárfaj megpróbál alkalmazkodni, és a környezeti változásokra úgy próbál reagálni, hogy az utódai életben maradjanak. Természetesen ugyanúgy igaz ez ránk; emberekre is.
Mégis nekünk a lakhatás rendszerint megadatik, de a kis kiszolgáltatott élőlények számára ezért is nagy küzdelem folyik.
Egyik leggyakoribb madársegítőnk a széncinege óriási mennyiségben szedi össze a rovarokat, hernyókat.
Ha tél derekán, végén odúval kedveskedünk neki, akkor nemcsak éjszakai szállást biztosítunk számára, hanem a fiókáit is abban tudja nevelni. Természetes odúból nagyon kevés található, és rendszerint azokat is elfoglalja már kora tavasszal a seregély. Ha sem természetes, sem mesterséges odú nem áll rendelkezésükre, akkor egészen lehetetlen helyeket választanak maguknak.
Elég gyakori, hogy vascsőbe fészkelnek bele (akár kerítésoszlop csőbe is). Télen és kora tavasszal ezzel nincs is nagy gond, de ha megjön a meleg, akkor egy ilyen helyen elviselhetetlenül nagy hőség lehet.
Persze egy nagy zivatar is elpusztíthatja a fészekaljat.
A jó odú széltől, esőtől és avatatlan szemektől egyaránt véd.
Ha egy ilyen lakosztályt adunk a madaraknak, akkor még azt is figyelembe kell vennünk, hogy jó helyre legyen kitéve. Ha az udvaron vadászkutya szaladgál, akkor lehetőleg ne a szájába ugorjanak a kis kirepülő fiókák. A mindenütt vadászó macskákkal még inkább ügyelni kell, de az elszaporodott nyest is szívesen
eszik madarat.
Ha mindezektől sikeresen megvédtük, akkor akár a házunk ablakából gyönyörködhetünk a kis tollas
apróságokban. Már a fészek építését is élmény megfigyelni, a fiókák etetése és kiröptetése pedig nagy életet vihet csendes hajlékunk környékére.

Fenyvesi László