Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Petőfi körtefa ünnep

„Nem sokaság, szabad nép tesz csuda dolgokat.” (Berzsenyi)

 

2022. július 14-én, csütörtökön szeretettel és tisztelettel hívunk és várunk minden érdeklődőt Petőfi körtefájának ültetésére és az azt követő koncertre.

16 óra: Petőfi körtefájának ültetése a Tájház udvarán.

Köszöntőt mond Szarvas József Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész

Közreműködnek: Szent Efrém Férfikar és iskolánk diákjai.

E jeles alkalmat felhasználva elindítjuk a Petőfi Emlékévet.

18 óra: Szent Efrém Férfikar koncertje

Helyszín: Református templom

 

Miről is van szó?

Részlet Szarvas József színművésszel készült interjúból.

Forrás:

https://index.hu/kultur/2022/06/19/szarvas-jozsef-interju-szfe-pajtakult-petofi-kortefaja/

… „Mit visz? Facsemetét?

Egy facsemetét, egy legendát meg néhány verset. És tudok közben beszélni az egész Tündérkert-mozgalomról meg a PajtaKultról. Át tudom adni, hogy mi ez, jusson el minél több helyre.

Hogy szól a legenda?

1849. július 31-én Petőfi elment Székelykeresztúrra, ott megvendégelték háromféle puliszkával, a helyiekkel még elbeszélgetett egy körtefa alatt, majd elment a csatába és ott maradt szegény. A helyiek ezt a körtefát megőrizték, ma is ott áll még torzóként, persze már kiszáradva, de közben egy oltóvesszőt levettek róla és melléültették, Kovács Gyula abból metszett le és ültetett magának. Abból kaptam az oltványokat, eddig 16-ot. Ahova hívnak, oda elmegyek bárhova a Kárpát-medencében.

Az, hogy tizenhárom olyan helyszínen ültetik el, amit Trianon kettévágott, a Tizenhárom almafa című Wass Albert-műre utal?

Igen. De viszek Békásmegyer-Ófaluba, Kékcsére, Seregélyesre, Heténybe, Lakitelekre...

A kultúra nem a művelődéssel kezdődik, hanem a műveléssel. Kultúrafogyasztókká lettünk, de akkor mi van a kultúrával? Ha mindenki kultúrát fogyaszt, akkor ki teremt? És mi a teremtés? A gyümölcsfa, a zöldség, a gomba, a gyógynövény, az önfenntartás, ahhoz meg család kell, közösség, egy utca – ez az én léptékem.” 

 /Index.hu/