Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Tündérkertek és őshonos gyümölcsfák

Kovács Gyula Európa legnagyobb őshonos gyümölcsfa gyűjteményével rendelkezik. Több mint 3500 féle különböző fája van. Szarvas József a Kárpát-medencei „Tündérkertek” megálmodója, létrehozója, aki erdész barátja munkája nyomán kezdte ösztönözni a települési közösségeket arra, hogy addig mentsék meg az őshonos magyar gyümölcsfajtákat, amíg azok fellelhetők, megtalálhatók. E munkához csatlakozott iskolánk is, illetve pár érdeklődő seregélyesi család.

Ajánlatuk a következő: Aki szeretne őshonos (nem nemesített!) gyümölcsfát szaporítani, gyűjtsön be 3-5 egészséges vesszőt a kiszemelt gyümölcsfáról, s az iskolán keresztül küldje el Pórszombatra. Kovács Gyula elvégzi az oltást, majd ha megeredt vessző, visszakapja a gazdája és elültetheti. A vesszőkhöz kérik megadni a származási helyet (pl. Seregélyes, Aligvári), a gyümölcsfajtát és a gyümölcs helyi elnevezését (pl. Bánáti féle nyári körte).

A vesszők elszállítása 2021. március 1-én, vagy 2-án történik. A vesszőt előző nap érdemes begyűjteni, s a szállításig nedves, hűvös helyen tárolni. (Jobb minél később levágni a vesszőt.) A szállítás pontos idejéről az érdeklődőket tájékoztatni fogjuk. A programra jelentkezni a seregelyes@baptistaoktatas.hu e-mail címen, a Mozanaplón keresztül és munkaidőben a 06/22-447-012-es telefonszámon lehet 2021. február 27-ig.

A Tündérkertekről és Kovács Gyula munkájáról az alábbi oldalakon lehet olvasni: 

https://index.hu/kultur/eletmod/2019/03/21/kovacs_gyula_mi_videkunk_gyumolcsesz_porszombat_magyar_gyumolcsfajta_gyujtemeny__zala_tunderkertek_gocsej/ 

https://kepmas.hu/hu/szarvas-jozsi-nem-kapalni-jott-haza

Várjuk az érdeklődő, gyümölcskedvelő családok jelentkezését!

                                                                       Sajtos József